In vroegere tijden stroomden zoet en zout water in elkaar over in de Lauwerszee. Angst voor overstromingen leidde in 1969 tot de bouw van een dam. Op de vroegere zeebodem ontstond een prachtig nieuw landschap, een echt vogelparadijs. De natuur in het Lauwersmeer is zo bijzonder dat het gebied is aangewezen als Nationaal Park. Bezoekers zijn dag en nacht welkom.
De Theefabriek is een waar theeparadijs! Het herbergt een unieke toeristische attractie en een breed gesorteerd theehandelscentrum onder één dak.De toeristische attractie bestaat uit Nederlands enige Theemuseum, een sfeervolle Theeschenkerij met wellicht de meest uitgebreide theekaart ter wereld en een geurige Theewinkel. Het is een heerlijke plek om iets te leren over thee, een bijzondere accommodatie om lekker te genieten van een eenvoudig kopje thee of uitgebreide theetafel en de juiste plaats voor het vinden van die superleuke theepot of exclusieve thee.
Zoutkamp: dorp van de Schelleviskoppen, de Vlintboksems. Een klein, eigenzinnig vissersdorp met een rijke en bewogen geschiedenis. Het dorp kende zijn gloriejaren in de negentiende eeuw. In de haven lag destijds een vloot van vijfentwintig vissersboten én een veerboot met Schiermonnikoog als bestemming. Het maakte van Zoutkamp een welvarend dorp. Tot 23 mei 1969. Nu heel gezellig om eens lekker te gaan eten
Het verdedigingswerk was nog maar net af of de Spaansgezinden stonden al voor de poort. Dankzij de combinatie van de bastions en het drassige moeras, droop de vijand al snel af. Ook de bisschop van Münster lukte het niet om Bourtange te veroveren. Loop binnen in de in oude glorie herstelde onneembare vesting van Groningen.